Het kasteel van Cardiff
Llanfairpwllgwyngyllgogerych-wyrndrobwlllantysiliogogogoch (geteld? – precies 57 letters) is een dorpje in Wales met de op één na langste naam ter wereld. Het betekent: De kerk van St.-Mary in een smal dal bij de witte hazelaar, niet ver van de snelstromende draaikolk en de kerk van St.-Tysilio bij de rode grot. Meestal wordt het dorpje afgekort tot Llanfairpwll of Llanfair PG.
Wales is geen onafhankelijke staat, het is een prinsdom. Samen met Schotland, Engeland en Noord-Ierland maakt het deel uit van het Verenigd Koninkrijk oftewel Groot-Brittannië.
Hoe is dat zo gekomen? Wales werd in de twaalfde en dertiende eeuw geregeerd door machtige Keltische vorsten, zoals Owain Gwynedd (1137-1170), Llynwlyn ap Iorwerth (1194-1240) en Llynwelyn ap Gruffydd (1246-1282).
Maar als Edward I in 1272 koning van Engeland wordt, komt er een einde aan de macht van het Keltische rijk. In de twee oorlogen ´Wars of Welsh Independence´, van 1276-1279 en 1282-1283 worden de Kelten verslagen. In 1301 wordt de zoon van Edward tot prins van Wales benoemd en keert de rust terug.
Owain Glynder
In de vroege Middeleeuwen proberen de Welshman verschillende malen hun onafhankelijkheid terug te krijgen. Owain Glynder komt in 1400 in opstand na een ruzie met een Engelse Lord. Hij krijgt steun van het volk en laat zich uitroepen tot de nieuwe prins van Wales. Maar de Engelsen weten het verzet de kop in te drukken.
Glynder sterft in 1412. Een andere opstandeling is de Welshman Harri Tudor, de graaf van Richmond. Hij komt in 1485 aan de macht en wordt tot Henry VII gekroond.
Maar hij streeft niet naar onafhankelijkheid, zijn zoon Henry VIII zorgt zelfs voor de definitieve samenvoeging met Engeland dat in de Acts of Union van 1538 en 1543 werd vastgelegd. De nationalistische partij Plaid Cymru streeft nog steeds naar onafhankelijkheid, maar de bevolking van Wales hoeft niet zo nodig.
In 1979 was er een referendum waarbij werd voorgesteld in om Wales een eigen parlement op te richten, maar slechts twintig procent van de stemmen was voor dit plan. Tegenwoordig zijn nationalistische afscheidingsbewegingen weer wat populairder, maar de meerderheid van de bevolking kiest ervoor om binnen het Verenigd Koninkrijk te blijven.
Welsh of Cymreag
Er wonen rond de 3 miljoen mensen in het land, waarvan de meesten in het zuidoosten, waar ook de grotere steden (Cardiff, Newport en Swansea) liggen. Het land is tweetalig, naast het Engels wordt het Welsh of Cymreag ook als voertaal gebruikt. Wales is qua grootte de helft van Nederland. Van noord naar zuid is het land 250 kilometer lang, de breedte varieert van 60 tot 180 kilometer.
Offa´s Dyke Path
Wales heeft een prachtige natuur waar veel toeristen op afkomen. Er zijn honderden beschermde natuurreservaten waar je kunt wandelen, veel lange afstandspaden, zoals de Pembrokeshire Coast Path (met een lengte van bijna 300 kilometer) en het Offa´s Dyke Path (290 kilometer).
Badplaatsen als Tendy (in het zuidwesten) zijn populair en er zijn veel overblijfselen uit de Keltische en Normandische periode. Het toerisme is na de landbouw en veeteelt de belangrijkste bron van inkomsten voor de bevolking.