Veel meer dan woestijn is er niet te zien in West Saraha, maar de Moulay Abdel Aziz Moskee in de hoofdstad Laayoune is wel een juweeltje.
West Sahara is een enorme lap woestijngrond, ten zuiden van Marokko. Met een oppervlak dat zeven keer zo groot is als Nederland, wonen er slechts vierhonderdduizend inwoners. Reizen naar West Sahara is gevaarlijk en moeilijk, ook vanwege de aanwezigheid van landmijnen. Raadpleeg de ambassade voor meer informatie. De belangrijkste steden zijn de Laayoune, El Aaiún, Boujdour, Dakhla en Smara.
West-Sahara was van 1884 tot 1975 een kolonie van Spanje, genaamd Spaanse Sahara. Toen de Spaanse overheerser in 1975 afstand deed van dit gebied, ontstond er een strijd, waarbij verschillende landen aanspraak. Terwijl Algerije en de verzetsbeweging Polisario de Arabische Democratische Republiek Sahara uitriepen als onafhankelijk staat, gingen Marokko en Mauritanië nog een stap verder door het gebied binnen te vallen. Meer feiten en achtergronden in: Wikipedia West Sahara
Na een heftige strijd met het Polisario nam Marokko uiteindelijk het hele gebied in. Sindsdien zijn er onder andere door de Verenigde Naties verschillende pogingen gedaan om tot een overeenkomst te komen tot meer autonomie, maar ze slaagden daar tot nu toe niet in. West Sahara wordt door een veertigtal landen als soevereine staat erkent.
Nomadenstam Sahrawi
De Marokkaanse invloedsfeer is groot, want de Marokkaanse Dirham is het belangrijkste betaalmiddel. Ook de fosfaatmijnen en visgebieden worden door de Marokkaanse overheid gecontroleerd. In de Westelijke Sahara wonen vooral moslims, waaronder de nomadenstammen van Sahrawi, dat inwoner van de Sahara of woestijninwoner betekent.
Hier en daar vind je spookdorpen met prachtige huizen, maar vaak zonder bewoners. De Marokkaanse overheid heeft deze gebouwd om Marokkaanse vissers te huisvesten om zo de onafhankelijkheid te vertragen. Je kunt het een beetje vergelijken met de Israëlische nederzettingen politiek. Van noord naar zuid loopt een bewaakte verdedigingswal die het land in tweeën deelt. In het oostelijke deel regeert Polisario.
Fietsen Sahara
Toch wordt het land wel door reizigers bezocht, waaronder ook fietsers. Veel fietsers gaan via de Westelijke Sahara naar Mauritanië. Na Laâyoune is de enige route langs de kust. Vanwege de hitte is de beste tijd om het land te bereizen van september tot en met april. De meeste regen valt in het kuststrook, vooral in januari en februari. In de grote steden zoals Laayoune en Dakhla zijn er genoeg hotels. Langs de wegen liggen restaurantjes bij de benzinestations.