Reis om de Wereld
Voeding voor reizigers

Wit-Rusland

Wit-rusland, Kasteel van Mir Het Kasteel van Mir is eind van de 15de eeuw, in Gotische stijl, gebouwd. Het kasteel is later uitgebreid en opnieuw opgebouwd, eerst in Renaissance- en vervolgens in de Barok stijl.

Wit-Rusland is misschien wel Russischer dan Rusland. Hoewel het land bij Europa hoort, lijkt het land veel meer op haar voormalige Sovjetpartner Rusland en je kunt er het communisme nog van dichtbij meemaken. Neonreclames of graffiti kom je in het land zeker niet tegen. Wit-Rusland wordt niet voor niets ‘de laatste Europese dictatuur genoemd’. Maar het land is meer dan democratisch gehandicapt. Minsk is een levendige stad en daarbuiten biedt het land lieflijke dorpjes en prachtig weide velden.

Wit-Rusland is altijd close geweest met Rusland. In de 14de eeuw hoorde het land nog bij Litouwen, maar na de Eerste Wereldoorlog maakte het Rode Leger het deelstaat van Rusland. Tijdens de Tweede Wereldoorlog leed het land verschrikkelijk toen het Duitse leger vanuit Wit-Rusland het grote Russische rijk binnenviel, maar in 1944 kwam het land weer in Russische handen.

Na de val van het communisme splitste Wit-Rusland zich van Rusland af en kwam Alexsandr Lukashenko aan de macht en hoewel het land officieel democratisch is, regeert Lukashenko met ijzeren hand. Het land is wel toegankelijk voor toeristen die er kunnen genieten van de uitgestrekte vlaktes en een rijke geschiedenis.

Minsk

‘Communisme, maar dan sjiek’ is zeker van toepassing op de Wit-Russische hoofdstad. Op straat lijkt de KGB nog steeds op de loer te liggen en elke inwoner van Minsk is er zeker van dat zijn of haar telefoon wordt afgeluisterd. Desalniettemin schieten de hippe nachtclubs en sushirestaurants als paddenstoelen uit de grond. Meer op de officiële website van de overheid: Belarus government

In Minsk kun je absoluut een feestje bouwen. Ontspan in een van de vele parken van de stad, neem een kijkje in de orthodoxe kerken en laat het Eiland der tranen en KGB Museum niet links liggen.

Bialowieza park

De schoonheid van Wit-Rusland zit hem misschien wel in de uitgestrekte berkenbossen, dichtbeboste laagvlaktes, groene velden vol bloemen en de gastvrijheid van de plaatselijke bevolking in de mooie houten dorpjes. Je kunt in Wit-Rusland nog een echt oerbos bezoeken: het woud van Bialowieza. Hier komen nog maar weinig toeristen, maar er zijn genoeg plekken om te overnachten en er zijn nog veel wilde dieren te zien, zoals bizons en elanden. Pripiatsky is nog een goed voorbeeld van schitterende Wit-Russische natuur. Dit natuurreservaat is namelijk hemels voor vogelaars.

Boog van Struve

Door Wit-Rusland loopt de zogeheten Geodetische Boog van Stuve. Dankzij deze boog, die van Hammerfest in Noorwegen tot aan de Zwarte Zee loopt, kan de grootte en vorm van de aarde worden berekend.