Reis om de Wereld
Voeding voor reizigers

Zambia

Zambezi, Zambia De rivier de Zambezi vormt de grens tussen Zambia en Zimbabwe. Via de Zambia brug kun je van het ene land naar het andere lopen.

Natuurliefhebbers kunnen hun hart ophalen in het Afrikaanse Zambia. Het land van de wandelsafari’s, de Victoriawatervallen en de grote Zambezi rivier. Een land vol meren en moerassen, vele vogelsoorten en een prachtige ongerepte natuur.’ En stel je voor: In Zambia worden liefst zeventig talen gesproken!

Het land is met een totale oppervlakte van ruim 750.000 km2, ongeveer twintig keer zo groot als Nederland en volledig omringd door andere landen. Het land telt zo’n elf miljoen inwoners en kent op dat gebied een lange geschiedenis. De eerste bewoners zouden 300.000 jaar geleden zijn gekomen.

In 1790 kwamen de eerste Europeanen het land in. Dit waren Portugezen, die op zoek waren naar goud en ze probeerden tevens de kolonies aan de oost- en westkust met elkaar te verbinden. In 1895 kwam Zambia onder bestuur van de British South-Africa Company te staan en in 1924 werd het land een officiële Britse kroonkolonie. Het land werd in 1964 definitief onafhankelijk en kreeg Kenneth Kaunda als eerste president.

Taal

Stel je voor: In het land worden liefst zeventig talen gesproken! Hiervan hebben zeven talen een officiële status gekregen van de overheid: Bemba, Kaonde, Lozi, Lunda, Luvale, Nyanja en Tonga. De rol van een aantal van de officiële talen is in de loop van de jaren belangrijker geworden. Zo worden Bemba en Nyanja gebruikt als ‘Lingua Franca’, een taal die als gemeenschappelijk communicatiemiddel wordt gebruikt tussen mensen met een verschillende moedertaal. Meer achtergronden in: Wiikipedia 

Zoals in veel Afrikaanse landen wordt er ook in Zambia veel met dans en muziek gedaan. De traditionele muziek wordt meestal gespeeld op drums, fluiten en handpiano’s en wordt veel gebruikt bij verschillende feestelijkheden. De invloed van het westen en de rest van Afrika op de muziek is echter steeds duidelijker te horen.

Het dansen is een belangrijk onderdeel van de muzikale expressie tussen de Afrikanen. Verder zijn de Zambianen erg creatief. De vrouwen maken prachtige manden en potten, de mannen zorgen voor houten maskers, meubels en kommetjes.

Victoria watervallen

Reizigers zijn vooral te vinden in het zuiden, rond de stad Livingstone. Deze stad ligt aan de oever van de Zambezi rivier en vlak bij de bekende Victoria watervallen. Omdat er vanuit de Zambiaanse kant vrij weinig toeristen naar de watervallen gaan, is het veel rustiger en kan er meer van de natuur worden genoten. Zambia heeft genoeg mogelijkheden voor het toerisme, maar heeft niet genoeg geld voor de ontwikkeling hiervan. Zo zijn er in Zambia negentien nationale parken en wildreservaten, maar zijn er slechts een aantal goed met de auto bereikbaar.

Baobab

Het landschap van Zambia is voornamelijk savannelandschap. Belangrijke boomsoorten zijn de teak en de Baobab. Het landschap heeft een gemiddelde hoogte van 1100 meter boven zeeniveau. In de dalen liggen onder andere moerassen. Er komen veel verschillende diersoorten voor in Zambia.

Het land kent ongeveer 225 soorten zoogdieren en 700 verschillende soorten vogels. Krokodillen en nijlpaarden zijn geen zeldzaamheid en ook op het land is een verscheidenheid aan wilde dieren te vinden. Zo lopen er onder andere olifanten, neushoorns, giraffen, leeuwen, zebra’s en hyena’s rond.