Zanzibar

In Zanzibar zie je langs de kust de traditionele dhows (visserboten) die op jacht naar vis gaan.

In Zanzibar zie je langs de kust de traditionele dhows (visserboten) die op jacht naar vis gaan.

Stel je eens voor; azuur blauw water, tandpasta witte stranden. De rijke historie en het grote aantal historische gebouwen van Zanzibar prikkelen de fantasie. Naast de grotere en bekende eilanden maken nog tal van kleine eilandjes deel uit van de eilandengroep. En voor de sportievelingen is Zanzibar een waar duikparadijs. Kortom, het is een eiland van kruidnagel, paradijselijke stranden en een bewogen geschiedenis.

De Zanzibar-archipel bestaat uit drie belangrijke eilanden: Unguja (of Zanzibar), Pemba en Mafia. De eilanden liggen ongeveer 35 kilometer voor de kust van Tanzania. ’s Avonds, als de vissersboten uitvaren, kun je genieten van een goed gekruide lokale dis. Zanzibar-stad, de hoofdstad, is een plaats om je gewoon heerlijk in te storten.

Stone Town

Neem in Stone Town (oude centrum) een steegje en laat je verrassen door de bazaars, moskeeën, kleine winkeltjes en bijzondere huizen en in bui-bui gehulde islamitische vrouwen. In het westen vind je de havens en de belangrijkste regeringszetels. Aan de stranden van de Indische Oceaan kun je naar zwemmen of op een traditionele dhow (zeilboot) naar nabijgelegen koraalriffen varen om te snorkelen of te duiken. Je kunt naar Pirson Island varen en wandelen in het woudreservaat van Jozani.

Op een rondtocht ruik je de kruidnagels. De heerlijke zoete lucht van rijpe kruidnagels die tijdens de oogsttijd langs de weg in de zon liggen te drogen, vergeet je niet snel. Hoewel een rit met een dala-dala (kleine pick-up truck) met zingende kinderen ook opvallend is.

Paleis Malindi of Mizingani

Als je de Malindi of Mizingani straat volgt, zie je prachtige gebouwen en kom je bij de meeste bezienswaardigheden, zoals het Palace Museum, het Arabische Fort of de Moskee. Een gebouw dat opvalt door zijn architectuur en kleur is het Zanzibar cultural Centre. Lichtblauw en wit schitteren je tegemoet.

Vroeger was het een van de paleizen van de sultan. Vandaag de dag is het een centrum voor allerlei culturele organisaties. Binnen serveren ze broodjes en de lekkerste koffie verkeerd van het eiland. Verderop staat het Palace Museum. In het museum vind je onder meer een hele ruimte die gewijd is aan prinses Salme van Zanzibar.

Het boek ‘Memoires van een Arabische prinses van Zanzibar’ is vrij uniek omdat moslimvrouwen vroeger niet leerden lezen of schrijven. Ze kregen alleen les uit de koran. Verder zijn er stukken van haar garderobe te vinden. Als je geluk hebt, zijn de balkons open voor bezoekers. Dat levert een fraai uitzicht op de haven van Zanzibar. Meer achtergronden in: Wikipedia Zanzibar

Het Nationaal Museum van Zanzibar geeft inzicht in de bouwwijze van dhows en oude ambachten uit de tijd van de sultans en de vroegere ontdekkingsreizigers. Zo zijn er brieven te vinden van David Livingstone en zelfs zijn medicijnkast.

Darajani

Voor degene die gewone inkopen willen doen is de Darajani-markt tegenover het dala-dalastation het juiste adres. Op deze markt is alles te krijgen wat je maar kunt verzinnen. De meeste dagen van de week is het er een drukte van belang. Er worden meubelen bij opbod vanaf een podium verkocht.

Voor mensen die een radiootje willen kopen of een klamboe, is het een goed adresje. Ook de locale repen en in suiker gehulde pinda’s en het tropische fruit zijn een aanrader. Aan de achterkant van het centrale gebouw wordt verse vis aangevoerd en klaargemaakt waar je bij staat. Verderop zijn mannen bezig de inkt uit de inktvissen te slaan.

Vlakbij de Darajani-markt is de oude slavenmarkt. In zijn gloriedagen was Zanzibar de belangrijkste doorvoerhaven voor slaven in het westelijke deel van de Indische Oceaan. Iedere dag stonden honderden slaven te wachten tot ze verscheept zouden worden naar andere delen van de wereld.

Via een soort veilingsysteem werden slaven iedere middag om vier uur verkocht aan de hoogste bieder. In 1873 werd de slavenhandel afgeschaft. Naast de slavenmarkt bevindt zich een kathedraal welke symbool staat als overwinning op de slavernij. De Hammams, Perzische badhuizen, zijn beslist de moeite waard.

We gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat onze website zo soepel mogelijk draait. Als je doorgaat met het gebruiken van de website, gaan we er vanuit dat ermee instemt. Lees meer