Een burght in de stad Masvingo. Het is de oudste stad van het land en werd in 1890 door de pioniers gesticht.
Scenes so lovely must have been gazed upon by angels in their flight’ noteerde Dr. David Livingstone in zijn dagboek toen hij gefascineerd stond te kijken naar de machtige Victoria Falls in Zimbabwe. Het Afrikaanse land is de laatste tijd veel in het nieuws door alle strubbelingen tussen president Mugabe en de blanke grootgrondbezitters. Een land dat boven alles een prachtig land is met natuurparken, oude rotstekeningen en mystieke ruïnes.
Tussen de rivieren de Limpopo in het zuiden en de Zambezi in het noorden ligt een gebied van ongeveer 390 duizend vierkante kilometer. Zimbabwe grenst in het oosten aan Mozambique, in het zuiden aan Zuid-Afrika, in het zuidwesten aan Botswana en in het uiterste westen heeft Zimbabwe een vierlandenpunt met Zambia, Namibië en Botswana.
Rhodesia
Op 12 september 1890 werd in het toenmalige Salisbury (nu de hoofdstand Harare) de Britse vlag gehesen door het leger van het British South Africa Company (BSAC) van Cecil Rhodes. Het land van de Shona’s en de Ndebele werd vernoemd naar de nieuwe blanke overheerser: Rhodesia. De Britten bouwden wegen en spoorlijnen om de verwachte goudmijnen snel te kunnen gaan exploiteren. Maar goud was van een mindere kwaliteit en al snel werd het accent verlegd naar veeteelt en landbouw.
Onafhankelijkheid Zimbabwe
Halverwege de twintigste eeuw verslechterde de relatie met het moederland Groot-Brittannië. Na een referendum onder de blanke bevolking werd door Ian Smith en de zijnen op 11 november 1965 eenzijdig de onafhankelijkheid uitgeroepen.
Bijna vijftien jaar later werd na een guerrilla-oorlog tussen de blanke boeren en de verzetbewegingen onder grote internationale druk het Lancaster House Akkoord gesloten. 18 april 1980 werd Zimbabwe onafhankelijk met Robert Mugabe als de nieuwe premier. De laatste tijd is het weer redelijk rustig. Op de internetsite van het ministerie van Buitenlandse Zaken zijn de recente reisadviezen te vinden.
Hwange National Park
Ooit het jachtgebied van de Ndebele-koningen, later een paradijs voor kolonisten. In menig landhuis hangen nog de schedels met hoorns van de grootste antilopen, in vele natuurhistorische musea staan opgezette dieren die eens de uitgestrekte savanne bevolkten. Het park, ruim 14.650 vierkante kilometer, was onbruikbaar voor landbouw of veeteelt en erg droog. In 1929 kreeg het de status van National Park, een leeggestroopt park zonder neushoorns en met een enkele olifant. Meer achtergronden in: Wikipedia Zimbabwe
Door het aanleggen van waterputten lukte het om het park ook gedurende de droge tijd van water te voorzien. Een grote groei van de wildstand was het gevolg, zelfs zo erg dat de olifantenpopulatie het park aan het vernielen sloeg. Eind jaren zeventig werd het aantal olifanten teruggebracht van twintigduizend naar twaalfduizend.
Nu is het park naast de immense olifantenkuddes bevolkt met buffels, zebra’s, giraffen, zwarte paardantilopen, koedoe’s en vele andere hoefdieren. Zelfs de neushoorns zijn weer terug. Krokodillen en hippo’s liggen net boven het wateroppervlak naar de rondtrekkende toeristen te kijken.
En ook ornithologen kunnen hun hart ophalen in Hwange National Park, met meer dan vierhonderd soorten vogels die hier leven. Het park kan goed bereisd worden met eigen vervoer of met een safari-onderneming. Een van de ingangen, Hwange Main Camp, ligt op twaalf kilometer van Dete. Dete is goed bereikbaar met de auto, trein en per vliegtuig.
Victoria Watervallen
Wat is een trip naar Zimbabwe zonder de 1708 meter brede Vic Falls gezien te hebben? In het regenseizoen stort er ongeveer een half miljoen kubieke meter water per minuut honderd meter naar beneden. De Vic Falls bestaan uit vijf verschillende watervallen die, zeker in de regentijd, met een gewelddadige gekletter naar beneden donderen.
De waterdamp die daarbij vrijkwam imponeerden David Livingstone dusdanig dat hij de watervallen vernoemde naar zijn koningin, Queen Victoria. Naar Victoria Falls Township is een goede weg- en spoorverbinding vanuit Bulawayo. Ook heeft het stadje een vliegveld.
Matobo National Park
Veertig kilometer onder Bulawayo ligt een van de mooiste parken van Zimbabwe: Matobo National Park. Het leuke van dit park is dat het zonder probleem lopend of per paard te verkennen is. In tegenstelling tot vele andere parken komen hier geen grote roofdieren of olifanten voor. Cecil Rhodes was zo onder de indruk dat hij in zijn testament had gezet dat hij daar begraven wilde worden.
Rhodes stierf op 26 maart 1902 in zijn huis in Zuid-Afrika en werd op 9 april per kanonwagen, getrokken door paarden, naar zijn laatste rustplaats gebracht. De Ndebele noemen deze heuvel Malindidzimu, woonplaats van de welwillende geesten. Voor Rhodes was het het gezicht op de wereld, World View. Een ieder die deze plek heeft bezocht zal dit beamen. Een van de mooiste plekken om een zonsondergang mee te maken.