Reis om de Wereld
Voeding voor reizigers

Zuid-Afrika

Kaap de Goede Hoop Zuid-Afrika Kaap de Goede Hoop is de naam van het zuidwestelijkste punt van Afrika en ligt nabij Kaapstad. Het zuidelijkste punt van Afrika is Kaap Agulhas, ongeveer 200 kilometer oostelijker. De eerste Europeaan die deze kaap voorbij voer, was de Portugees Bartolomeus Diaz in 1488.

De wereld in één land, zo wordt Zuid-Afrika ook wel beschreven in de reisgidsen. En het is ook wel een beetje waar, want de variatie aan landschappen en bezienswaardigheden is groot. Natuurlijk de steden Kaapstad en Johannesburg. Typerend is de Blyde River Canyon, waar de hoogvlakte overgaat in laagland. Je krijgt surrealistische landschappen, indrukwekkende watervallen en kronkelende bergpassen te zien.

De meeste reizigers komen voor de wildreservaten, waaronder het Kruger National Park, met een oppervlakte dat groter dan Nederland is. Meer lees je op de site van het Nationaal Park: Krugerpark. Maar er zijn nog veel meer prachtige bezienswaardigheden die je tijdens een rondreis door Zuid-Afrika kunt zien.

De afschaffing van de apartheid in het begin van de jaren negentig heeft een positieve invloed op het toerisme gehad. Zuid-Afrika is een populaire vakantiebestemming geworden en heeft vele toeristische attracties. Toch ontkom je niet aan het verleden en de daaraan gerelateerde problemen. De hoge criminaliteitscijfers in zwarte townships en de armoede op het platteland geven aan dat er in Zuid-Afrika nog veel moet veranderen.

Lesotho en Swaziland

Zuid-Afrika ligt, zoals de naam het al verraadt, op de zuidpunt van het Afrikaanse continent. Lesotho (tussen Bloemfontein en Durban) en Swaziland (aan de oostkust, grenzend aan Mozambique) liggen ook in Zuid-Afrika, maar zijn twee onafhankelijke koninkrijkjes. De kustlijn is bijna drieduizend kilometer lang. Het binnenland bestaat uit hoogvlakten, steppen, woestijnen en savannes.

Het westen is woestijnachtig en naar het oosten neemt de begroeiing toe. In het binnenland regent het vooral in de zomer, vaak in de vorm van hagel- en onweersbuien. De temperaturen zijn dan hoog. ‘s Winters is het op de hoogvlakten meestal droog, maar soms kan het er sneeuwen, met name van juni tot en met augustus.

Zulu’s

De Hottentotten en de Bosjesmannen waren de oorspronkelijke bewoners van Zuid-Afrika, maar in de loop der tijd vermengden ze zich met andere volkeren. De belangrijkste stammen zijn de Zulu’s, de Sotho’s, de Nguni’s en de Venda’s. De Portugees Bartholomeus Diaz ontdekte Kaap de Goede Hoop in 1488. Bijna twee euwen later, in 1652, vestigde zich de eerste Nederlandse kolonie onder leiding van Jan van Riebeek.

In de eeuwen daarna volgden veel Hollanders zijn voorbeeld. In deze periode werd de basis gelegd voor de huidige taal, het Zuid-Afrikaans dat veel op het Nederlands lijkt. Ook de vele boerderijen doen denken aan die van Nederland. Rond het begin van de negentiende eeuw veroverden de Britten Zuid-Afrika. Met de Engelse overheersing vertrokken veel boeren, die de nieuwe republieken Oranje-Vrijstaat en Transvaal stichtten.

Kruger park

De Engelsen verstevigden hun grip op het land toen in 1870 diamanten werden gevonden. Vele Engelsen kwamen over vanuit Europa naar Afrika, tot groot ongenoegen van de Transvaalse president Kruger. Het leidde tot de Boerenoorlog, die in 1910 resulteerde in de stichting van de Unie van Zuid-Afrika.

In 1961 werd het land definitief een onafhankelijke republiek. Het Kruger Nationaal Park heeft een enorme variatie in flora en fauna. Tropisch bos wisselt zich af met kale savannes. Je kunt aan de westkant ook een paar privÉkampen bezoeken. Andere parken zijn het bergachtige Golden Gate Hooglandpark, met de berggeitbokken en zwarte gnoes. Het Mkuzi Wild Reservaat herbergt giraffes, neushoorns en nijlpaarden.

Kwazulu Natal

De Drakensbergen zijn het walhalla voor wandelaars. Hier zijn prachtige wandelpaden uitgezet, met verschillende lengte en moeilijkheidsgraad. Als je de toppen van deze bergen beklimt, heb je een indrukwekkend uitzicht op de heuvels van KwaZulu Natal. Naast de reservaten in het binnenland is de Kaapprovincie een veelbezochte plaats.

Kaapstad

Langs de kust kun je de Tuinroute volgen, waar je door de beroemde wijnstreek van Zuid-Afrika rijdt en in authentieke dorpjes en gehuchtjes komt, zoals Stellenbosch, Paarl en Franschhoek. Pretoria, Johannesburg, Durban en Kaapstad zijn de grootste en belangrijkste steden van Zuid-Afrika. Pretoria is de hoofdstad en herbergt veel Nederlandse en Engelse gebouwen.

Johannesburg is het handelscentrum van het land en heeft een belangrijk sociaal-culturele functie. De botanische tuin aldaar is een van de grootste van het zuidelijk halfrond. Vlakbij Johannesburg ligt Soweto (South Western Township), waar de zwarte sloppenwijken van de stad liggen en vanwege de hoge criminaliteit meestal worden gemeden door de toeristen.

Kaapstad ligt in het zuiden van het land en is bekend om het uitstulpsel Kaap de Goede Hoop en de Tafelberg, waar je met een kabelbaan naartoe kunt om van het magnifieke uitzicht over stad en zee te genieten. Hier vind je ook het Groot Constantia, een herenhuis in Kaaps-Hollandse stijl, met Nederlandse meubels en schilderijen van Hollandse meesters.