Reis om de Wereld
Voeding voor reizigers

Zuid-Korea

Het paleiscomplex Gyeongbokgung ligt in het noordelijk deel van Seoel. Het was het belangrijkste en grootste paleis uit de Joseondynastie. Seoel, Zuid-Korea.

Zuid-Korea is een modern en westers land, dat in een behoorlijk welvarende staat vertoeft. De Amerikaanse culturele invloed is groot: vestigingen van McDonalds, PizzaHut en Dunkin’ Donuts bepalen het straatbeeld, en Amerikaanse rock schalt uit vele luidsprekers.

In de grote steden Seoul, Busan en Gyeongju vind je veel extreme hoogbouw – lange rijen van exact dezelfde flats, alleen van elkaar te onderscheiden door het nummer dat groot op de zijkant is geschilderd.

Toenadering tussen beide Korea’s

Sinds het einde van de Japanse bezetting tijdens de Tweede Wereldoorlog loopt er een grens tussen het Noorden en Zuiden van Korea. Een tijdelijke scheidslijn tussen Russische en Amerikaanse invloedssferen werd een stricte tweedeling. De Koreaanse Oorlog die begon in 1950 verscherpte de tegenstellingen meer en meer: de strijd kostte honderdduizenden mensen het leven.

Pas in 1997 kwam er weer enig licht in de betrekkingen tussen Noord- en Zuid-Korea. De nieuwe Zuidkoreaanse President Kim Dae-jung begon een voorzichtige toenaderingspolitiek. Hiervoor kreeg hij in 2000 de Nobelprijs voor de Vrede. Hoopvol wordt er nu gesproken over het hervatten van een spoorverbinding tussen beide landen.

Haein-sa, Tongdo-sa en Beopju-sa

Zuid-Korea is meer een natuur- dan cultuurbestemming. Uiteraard is er een gezonde dosis boeddhistische tempels: van de “Grote Drie” Haein-sa, Tongdo-sa en Beopju-sa moet je er minimaal eentje gezien hebben. De Koreanen zelf zijn echter dol op het wandelen door de natuur. Regelmatig zie je er oude mannetjes met knickerbockers, Tiroler hoedjes en wandelstokken op uittrekken.

Er zijn dan ook maar liefst 20 nationale parken in dit groene en bergachtige land. Soraksan National Park bijvoorbeeld is een populaire weekendtrip vanuit Seoul. Als je tijdens je wandelingen geen massa’s Koreaanse toeristen tegen wilt komen, kun je beter naar een wat meer afgelegen park gaan of de weekenden mijden.