De Afrikaanse savanne in Zuid-Soedan.
Het nieuwste land van Afrika, zo kan Zuid-Soedan wel genoemd worden. Want het scheidde zich in 2011 af van Soedan en werd onafhankelijk. Na tientallen jaren burgeroorlog krabbelt het land overeind maar gaat een ongewisse toekomst tegemoet.
Zuid- Soedan bestaat vooral uit savanne, met in het centrum het Soeddmoeras. In het zuiden van Soedan wonen ongeveer zes miljoen mensen. In het zuiden van Soedan wonen voornamelijk zwarte Afrikanen in stamverband. De grootste stam is de Dinka met ongeveer één miljoen mensen. Meer over Zuid-Soedan in Wikipedia: Zuid-Soedan Wikipedia
De bevolking spreekt tientallen talen die verwant zijn aan die van Kenia en Oeganda. Als religie kent men hier een mengeling van traditionele godsdiensten en het christendom.
Soedanese oorlog
Er is jarenlang, al vanaf 1954, gevochten tussen het christelijke zuiden en het islamitische noorden. Want de grenzen van Soedan werden net als veel andere Afrikaanse landen door de Europeanen vastgelegd. Christenen kwamen in het zuiden terecht en islamiten in het noorden. En ook vele nomadische stammen zaten met elkaar opgescheept.
En dat boterde niet. Meer dan twee miljoen inwoners zijn door de burgeroorlog omgekomen me bijna vijf miljoen mensen sloegen op de vlucht. De Soedanese regering van Omar al-Bashir kwam op 9 januari 2005 met de rebellen van het SPLM overeen dat Zuid-Soedan een aparte entiteit zou worden met een autonome status binnen Soedan.
Onafhankelijkheid Zuid-Soedan
De voorzitter van de SPLM Torit, John Garang, werd tot vicepresident benoemd in de regering van Al-Bashir. Maar hij stortte op 30 juli 2005 neer met een helikopter. Garang overleefde het ongeluk niet en al snel braken er hevige rellen uit in de hoofdstad Khartoem en in andere steden.
Tot 2011 bleef het onrustig in het land, maar op 9 januari 2011 werd er een referendum gehouden voor onafhankelijkheid van het gebied. Hiervoor keerden tienduizenden Zuid-Sudanezen, die door de oorlog in het Noorden van het land woonden, terug naar huis.
Olievoorraden
De problemen in Zuid-Sudan zijn groot. De mensen zijn er straatarm en de oorlog heeft z’n sporen nagelaten. Zo is de economie en infrastructuur compleet verwoest en er liggen nog landmijnen op het land. Wel werken er veel hulporganisaties aan de wederopbouw van het land.
En het land beschikt over grote olievoorraden in het midden van het land. De landbouw en veeteelt zijn de belangrijkste inkomstenbronnen.
Hoofdstad Juba
De hoofdstad van het land is Juba en ligt 1200 kilometer ten zuiden van de Soedanese hoofdstad Khartoem. Er wonen een kwart miljoen inwoners. In Juba is de helft van de mensen katholiek en de Bari zijn de grootste bevolkingsgroep in de stad.