Reis om de Wereld
Voeding voor reizigers

Zwitserland

De Grossmünster is de grootste kathedraal van Zürich. Volgens de overlevering stichtte Karel de Grote in de negende eeuw een kerk op de graven van Felix en Regula. De Grossmünster is de grootste kathedraal van Zürich. Volgens de overlevering stichtte Karel de Grote in de negende eeuw een kerk op de graven van Felix en Regula.

Zwitserland is het land van de moderne steden met middeleeuwse knusse centra, enorme gletsjers, groene Alpenweiden, honderden skipistes en hoge bergtoppen met eeuwige sneeuw. Natuurlijk kent de wereld het land ook van de horloges, de kaas en de chocola. Het land mag dan met ruim 41.000 vierkante kilometer niet groot zijn, het bezit wel een schat aan veelzijdigheid.

Meer dan de helft van Zwitserland bestaat uit het Alpengebergte. De Alpen zijn gemiddeld 1700 meter hoog. Zwitserland is enkele duizenden vierkante kilometers groter dan Nederland. Je vindt er meer dan duizend gletsjers, waaronder de Grosse Aletsch-gletsjer in Wallis, met een lengte van ruim 23 kilometer. Meer info op de officiële site van het Zwitsers verkeersbureau: My Switzerland

Deze ijsmassa’s hebben ruim dan vijftienhonderd natuurlijke meren gevormd. De grootste meren van Zwitserland zijn het Lac Léman (Meer van Genève) van 582 vierkante kilometer en de Bodensee van 540 vierkante kilometer. Een ander bekend meer is het Lago Maggiore. Watervallen heeft Zwitserland ook genoeg: meer dan duizend.

Hoofdstad Bern

Tussen de Alpen en de Jura in het noorden van het land ligt de Zwitserse Hoogvlakte. Hier liggen ook de belangrijkste steden, zoals Zürich, Basel en de hoofdstad Bern. Zürich is de grootste stad van het land, met tegen de vierhonderdduizend inwoners, terwijl de agglomeratie ruim een miljoen inwoners telt.

Het is het belangrijkste financiële en zakelijke centrum van het land. De meest internationale stad is Genève, een mondaine badplaats waar onder meer het hoofdkwartier van de Verenigde Naties is gevestigd. In centraal Zwitserland ligt Luzern, een kleine stad, maar zeer toeristisch. Het ligt op 450 meter hoogte en is gesitueerd aan het Vierwaldstättersee, een groot meer dat omgeven is door bossen.

Swiss Pass

Zwitserland mag dan bergachtig zijn, het openbaar vervoer brengt je overal naartoe. Het land is vooral bekend als treinland en heeft het dichtste, best ontsloten spoorwegennet ter wereld. Sneltreinen doen de grote steden aan, regionale treinen rijden langs de dorpen. Je kunt met een van de acht glazen panoramatreinen genieten van het uitzicht op spectaculaire landschappen met vele bruggen en tunnels.

Veel reizigers kopen de Swiss Pass, die voor een vast bedrag onbeperkt reizen mogelijk maakt met trein, bus en boot. Dat is overigens in veel gevallen behalve leuk ook slim, want treinen in het Alpenland is duur!

Wandelen Zwitserland

Meer dan vijftigduizend kilometer aan wandelpaden maken Zwitserland tot een geliefde plaats voor wandelaars. Vooral de bergwandelingen – dat kan ook niet anders – zijn populair. In de omgeving van de Jungfrau in Berner Oberland en de Matterhorn bij Zermatt, twee van Zwitserlands grootste bergen, zijn prachtige wandelingen te maken. Het hoogste punt is de Dufourspitze in Wallis. Deze telt maar liefst 4634 meter.