Woningruil in vijf simpele stappen

door Reis om de Wereld
281 views

Woningruil behoort tot een van de manieren waarop je aan een nieuwe huur- of koopwoning kunt komen. Sommige mensen doen ook aan woningruil voor vakantiedoeleinden.

Je kunt dan op een gewone manier op vakantie naar een ander land zonder dat je te veel geld kwijt raakt aan accommodatiekosten. In dit artikel zullen we de focus leggen op de stappen die je moet ondernemen om voor langere tijd aan woningruil te doen.

Stap 1: Identificatie van een ruilpartner

Je zult als eerst op zoek moeten naar een potentiële ruilpartner. Er zijn voldoende websites zoals woningruil24.nl die in het ruilen van woningen gespecialiseerd zijn. Je kunt op deze websites terecht voor het vinden van potentiële ruilpartners in Nederland. Het kan dat je een particuliere huurder vindt, die zijn of haar woning met je wil ruilen of een woningcorporatie.

Stap 2: Het aanvraagformulier

Als je in de tussentijd een huurder hebt gevonden met wie je je woning kunt ruilen, dan is het tijd om een aanvraagformulier in te vullen. Alvorens je het formulier kunt indienen dien je enkele gegevens te verzamelen. Denk maar aan een inkomensverklaring van de Belastingdienst en loonstroken van de afgelopen drie maanden.

Je dient verder ook een verhuurdersverklaring in te dienen en je dient er rekening mee te houden, dat woningen met vier of meer slaapkamers uit minimaal drie bewoners mag bestaan. Wil je alleen met zijn tweetjes zo een woning betrekken, dan zal de aanvraag afgekeurd worden.

Stap 3 Beoordeling aanvraag

Je aanvraag zal vervolgens beoordeeld worden. Men gaat na of er gegronde redenen zijn voor de woningruil en of dit aantoonbaar is. Ook de inkomsten van de huurders worden getoetst, of er een eventuele huurachterstand bestaat en of de huurders in het verleden hebben gezorgd voor overlast.

Als alles in orde is dan wordt de woning geïnspecteerd en wordt in kaart gebracht wat al dan niet aanwezig is. Besluit je op een later moment van een woningruil af te zien, dan kan dat kosten met zich meebrengen.

Stap 4: De huurprijs

Als laatst wordt de huurprijs vastgesteld. Meestal komt de nieuwe huurprijs hoger te liggen dan wat de vorige huurder betaalde, je ruilpartner dus. Dit komt omdat men bij het vaststellen van de prijs weer nagaat of de prijs nog klopt met het huurprijzenbeleid welke op dat moment geldend is.

Stap 5: Je aanvraag is goedgekeurd

Als je aanvraag is goedgekeurd dan dien je als laatst een officiële huuropzegging formulier te ondertekenen en in te leveren. In de meeste gevallen is de opzegdatum al vastgesteld tijdens het goedkeuringsproces. Jij en je ruilpartner zullen verder uitgenodigd worden om een nieuwe huurovereenkomst te tekenen.

Gerelateerd

We gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat onze website zo soepel mogelijk draait. Als je doorgaat met het gebruiken van de website, gaan we er vanuit dat ermee instemt. Prima! Lees meer