Reis om de Wereld
Voeding voor reizigers

Wroclaw

Culturele stad met allure

– rechtstreekse vlucht naar Wroclaw
– 60+ hotels & accommodaties
– de oude binnenstad is een juweeltje!

Wroclaw is een levendige studentenstad met prachtige gebouwen, veel restaurantjes en kroegjes, een prachtig marktplein met pastelkleurige gebouwen.

Veel bezoekers vergelijken Wroclaw met zijn grotere broer Krakau, want beide steden in Polen hebben wel iets van elkaar weg. Maar Wroclaw is wat kleinschaliger en nog minder bezocht. Vanwege het bijzondere culturele karakter was Wroclaw in 2016 Culturele Hoofdstad van Europa.

Kabouters in Wroclaw

Elke stad heeft zijn eigen bijzonderheden en Wroclaw heeft er ook eentje: overal in de stad zie je beelden van kabouters. Dat heeft een historische reden.

Tijdens het communisme was de oppositiegroep het Oranje Alternatief n Wroclaw en tekende dwergen op plekken door de stad, om te protesteren tegen het communisme.

In 2001 is ter ere van dit verzet een standbeeld van een dwerg opgericht. Het werd het officiële symbool van de stad en nu staan er overal in het centrum bronzen beelden van deze sprookjesfiguren.

Historische overheersing

Wroclaw, ook wel Breslau genoemd, heeft een roemruchte geschiedenis. Het was ooit de hoofdstad van Silezië en is in de loop der jaren vermengd met culturen en bevolkingsgroepen.

De Bohemen, Oostenrijkers en Pruisen veroverden de stad en lieten er hun sporen na. Dat zie je terug in de prachtige herenhuizen in Renaissancestijl, gotische kerken en barokke paleizen.

Tram op de straat van Wroclaw, Polen.
De stad heeft modern openbaar vervoer, zoals de tram die je snel van A naar B brengt.

Tweede Wereldoorlog

De stad werd in de 19e eeuw een industriestad en groeide naar een half miljoen inwoners. Maar de Tweede Wereldoorlog bracht grote schade aan de inwoners en de stad.

Na de oorlog waren er nog maar een half miljoen inwoners over, zij waren gevlucht of gedood door de bombardementen. Na de oorlog werd de stad herbouwd en groeide uit tot wat het nu is, een prachtige monumentale stad met veel allure.

130 bruggen

Wroclaw is de vierde stad van Polen en telt rond de 650.000 inwoners. Het ligt aan de rivier de Odra (Oder), die als een rode draad en blikvanger door de stad loopt. Met meer dan 130 bruggen zijn beide stadsdelen geod te bereiken. Daarnaast liggen er 12 eilanden in de rivier.

Oude stad

De oude stad aan de overkant van Ostrow Tumski wordt het meest bezocht. Daar ligt ook de Markthal en is het moderne concertgebouw dat in de Hala Ludowa (Volkshal) grote voorstellingen geeft. Ook is het een stad met groene oases, zoals het Park Szczytnicki met zijn Japanse Tuin.

Pools eten

Het is een zeer aangename universiteitsstad, waar je ook lekker en goedkoop kunt eten en drinken. De Poolse keuken is door de vele overheersingen heel divers.

Een typische Poolse specialiteit is Pierogi. Dit zijn ‘tasjes’ van ongerezen deeg met verschillende vulling. Te vergelijken met ravioli, maar ze zijn iets groter.

Omdat een kwart van de inwoners student is, bruist de stad en kun je goed uitgaan. Van hippe discotheken tot authentieke kroegjes. Het bier is goedkoop en lekker.

Wat zijn de bezienswaardigheden zijn er in Wroclaw, die je zeker niet mag missen? We geven je een paar tips om een paar dagen te vertoeven in deze stad met allure.

1. Oud centrum

De stad Wroclaw is een leuke studentenstad met een oud en klein centrum. Hier kun je heerlijk doorheen slenteren. Je kunt ook een tour maken met een gids. Zo zie je de hoogtepunten door de bril van een kenner, vaak een inwoner van de stad. De stad is heel afwisselend, met een dierentuin, veel majestueuze kathedralen, musea en pittoreske Middeleeuwse straatjes. En bekijk zeker even de universiteit met zijn Leopoldina-aula.

Wroclaw - Oud Gotisch stadhuis in Wroclaw (Breslau) in Polen.
Het prachtige stadhuis in Wroclaw. Het is in gotische stijl gebouwd.

2. Groot marktplein

Het kleurrijke marktplein van Wroclaw is niet te missen. De gevels van de gebouwen doen een beetje denken aan de Amsterdamse grachten. Blikvanger is het gracieuze stadhuis. Het is het op twee na grootste plein van geheel Polen, geflankeerd door gebouwen uit verschillende stijlen: van art nouveau tot gotiek. In 1240 werd het plein gebouwd met houten huizen aan de rand, maar zijn nu van steen. Een deel van de huizen werden tijdens de Tweede Wereldoorlog gebombardeerd, maar zijn vol ornaat hersteld.

3. Religieus eilandje

Ostrow Tumski is een eilandje met prachtige gebouwen en rustige plekjes, waar je kunt genieten van de rust. Maar ook lopen hier veel nonnen en priesters rond. In de avond, als het donker wordt, wordt het hier gezellig als de lantaarnaansteker de gaslantaarns aansteekt.

10 things to do in Wroclaw

Boek je hotel

Booking.com

Wroclaw op de kaart

Boek je tickets

Boek alvast je tickets voor de beste attracties. Een wandeltocht met een local of tickets voor populaire musea. Boek online en wees verzekerd van tickets.