Zakendoen in Amerika: deze 4 tips helpen je op weg

door Reis om de Wereld
453 views

Elk jaar groeit het aantal reizigers naar de Verenigde Staten met drie procent. Daaronder zijn ook veel zakenlui die in het land van de onbegrensde mogelijkheden hun geluk willen beproeven. Wat heb je naast een dosis gezonde ondernemersgeest nodig om in dit prachtige land te overleven? We geven een vier tips.

1. Zorg voor een goede voorbereiding

Als je voor zaken naar de Verenigde Staten reist, heb je een ESTA of een zakenvisum Amerika nodig. Deze kan gebruikt worden voor zakelijke doeleinden, zoals meetings met klanten en leveranciers. Meestal heeft iemand die zaken wil doen in Amerika of op doorreis is, geen visum nodig. Je kunt dan een ESTA aanvragen. Dat is een document waarmee je maximaal 90 dagen aaneengesloten in Amerika kunt verblijven voor toeristische en zakelijke doelen.

Als je langer dan 90 dagen in Amerika wilt verblijven, dan moet je een visum aanvragen. Een visum is het bewijs dat je een land binnen mag verblijven en om doorheen te reizen. De Amerikaanse overheid verstrekt visums aan reizigers en mensen die zakendoen in Amerika, omdat ze daarmee een overzicht hebben van wie het land wil binnenkomen. Op deze manier wil de regering controle uitoefenen op wie er wel of niet het land mag binnenkomen.

Als je op zoek bent naar een zakenvisum Amerika, kun je de aanvraag voor Verenigde Staten eenvoudig online invullen. In vijf minuten kun je het formulier aanvragen. Een visum voor de Verenigde Staten is al beschikbaar vanaf € 29,95 per persoon.

NOG EEN ANDERE TIP: Zorg dat je je zaakjes op orde hebt als je je bij de douane meldt. Luister goed naar wat ze te zeggen of vragen hebben. Ze zijn erg streng en bij twijfel laten ze je het land niet in. Op de luchthaven wordt van iedereen die het land wil betreden ook een afdruk van de linker- en de rechterwijsvinger en een digitale gezichtsfoto gemaakt.

2. Kies een Nederlands product

Bloembollen, stroopwafels of Goudse kaas. De Amerikanen zijn er dol op en tegelijkertijd zijn het producten die oer-Hollands zijn. Als je een product op de Amerikaanse markt introduceert uit Nederland, heb je een streepje voor.

Amerikanen houden van Hollanders en hebben zelf ook Hollandse roots. Zo werd New York door Nederlanders gesticht. Het schip de Nieuw-Amsterdam kwam in 1624 aan bij het Noten Eylant, net onder het eiland Manhattan. De kapitein van het schip de Nieuw Nederlandt was Cornelis Jacobsz. ‘Ze willen het liefst dat er een Nederland komt’, vertelt een Nederlandse ondernemer die heel succesvol op de Amerikaanse bloemenmarkt is.

3. Gewoontes en gedrag

Als je zaken doet in de VS, gelden bepaalde omgangsregels en gewoontes om succesvol te zijn. Wat moet je wel en wat niet doen? Wel. Zo is het slim om altijd Engels in Amerikaans gezelschap te spreken, ook als er Nederlandse zakenpartners aanwezig zijn.

Verder zijn de Amerikanen gewend om sneller voornamen te gebruiken dan wij in Nederland doen. Ook waarderen Amerikanen interesse in je persoonlijke leven, maar ze komen ook graag snel ’to the point’.

Nog een tip: Amerikanen hebben het druk en maken lange werkdagen. Vaak hebben ze minder vakantiedagen dan in Nederland. Ze stellen veel prijs op vrije dagen in de weekenden, dus maak geen afspraken in de vrije tijd van een zakenrelatie.

4. Geniet van het land

Natuurlijk moet je niet alleen zakendoen in de VS, maar ook genieten van het land zelf. Als je op zakenreis bent, combineer dat vooral met leuke trips. Er is van alles te doen, van de leukste insider tips van New York tot een stedentrip in Chicago. ’s Ochtends doe je zaken, ’s middags neem je vrij en verken je de stad.

Gerelateerd

We gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat onze website zo soepel mogelijk draait. Als je doorgaat met het gebruiken van de website, gaan we er vanuit dat ermee instemt. Prima! Lees meer