Zeven onontdekte plekjes in Frankrijk die je gezien moet hebben

door Reis om de Wereld
1,4K views

Frankrijk is het meest bezochte vakantieland van Europa. Met 432 miljoen overnachtingen per jaar is la douche France ongekend populair. Maar wat als je de drukte wilt ontlopen en op zoek bent naar een minder bekend plekje? Wij geven je tips voor zeven onontdekte plekjes in Frankrijk.

Er zijn nog genoeg plekken in Frankrijk waar je ongestoord kunt wandelen, fietsen of genieten van de gezellige dorpjes en stadjes. Daarnaast mag een authentiek overnachtingsadres natuurlijk niet ontbreken. Kijk eens bij Maisonne, die bijzondere huizen in heel Frankrijk aanbiedt.

1. Vosges-du-Nord

Mooie plekken hoeven niet ver weg te liggen. Bij de noordelijke Vogezen, aan de grens met Duitsland, ligt het Nationaal Park Vosges-du-Nord. Dit gebied bestaat uit ruim zestig procent uit bosgebied, met vele wandel- en fietspaden. De hoogste heuvel is de Grand Wintersberg is met 581 meter.

Maar je kunt ook aangename stadjes en dorpjes bezoeken, zoals Wissembourg. De stad heeft een rijke geschiedenis, werd in 1672 door Frankrijk ingelijfd, maar behield tot 1789 een aparte status. In Meisenthal kun je in een museum zien hoe de lokale glasblazerskunst zich heeft ontwikkeld.

2. Sainte-Agnes, Côte d’Azur

In het zuiden van Frankrijk, bij de grens tussen Frankrijk en Italië bij Menton, ligt Sainte-Agnes. Met een prachtig landschap, want hier vloeien de Alpen naadloos de Middellandse Zee in. Het geeft een prachtig effect tussen de rauwe bergen en het blauwe zeewater.

Sainte-Agnès is een dorp met een uniek uitzicht over Menton en de Cap Martin. Het is gebouwd op de enorme kalkrots en is rond de 650 meter hoog. In het dorp is weinig te doen, met een eenvoudig restaurantje en een paar winkeltjes. Oudere opa’s en oma’s bevolken het plaatselijke pleintje. Maar hier vind je dus wel het authentieke Frankrijk terug en waan je je in vroegere eeuwen.

Een verlaten ruïne in de buurt van Ribeauvillé. Afbeelding van Eric Michelat via Pixabay

3. Ribeauvillé, Elzas

Nog een pittoresk en verborgen dorpje ligt in de Elzas: Ribeauvillé. Deze streek is het domein van de wijnliefhebbers. Maar er zijn ook prachtige dorpen, zoals Ribeauvillé, dat midden tussen de wijnvelden ligt. Uit deze regio komen vele topwijnen, vooral de pinot-noir staat goed aangeschreven. Je kunt hier dan ook een lekkere wijnproeverij doen. 

Het dorp valt ook op door haar mooie vakwerkhuizen. Een bekend feest dat hier ieder jaar wordt gehouden, is het La Fete des Ménétriers, het feest van de minstrelen. Een dorpje om nooit te vergeten.

4. Westelijke Cevennen

Door naar de Westelijke Cevennen, een bosrijk en heuvelachtig gebied tussen de Auvergne en de Middellandse Zee. Naast leuke dorpjes en stadjes als als Mende, Anduze en Alès kun je de natuur ontdekken. Met name Anduze is wel vrij toeristisch, maar je kunt er heerlijk rondslenteren of genieten op een van de gezellige pleintjes van een goede maaltijd. Anduze ontstond in de tiende eeuw, en kwam tot bloei door de zijdeteelt. In het centrum van Anduze staat een van de grootste protestantse kerken van Frankrijk.

In het westen  ligt Mont Aigoual, een streek met bergweggetjes, schattige gehuchtjes en en een wandelrijk hoogvlaktegebied.

5. Ariège

Ariège is een vrij onbekend departement ten westen van Cerdagne, Zuid-Frankrijk. Hier tref je een overweldigende natuur, ruige bergketens en afgelegen bergdorpen. Je kunt urenlange wandelingen maken zonder dat je een mens tegenkomt.

De belangrijkste plaatsen zijn Pamiers, Foix, Pamiers en Mirepoix, maar je kunt ook kastelen bezoeken, zoals Montségur en het kasteel van Foix. Nog een tip: rijd met de auto door de grot van Mas d’Azil.

Het Middeleeuwse kasteel van Foix. Afbeelding van Patrice Soudier via Pixabay

6. Lac Goléon, Alpen

De Alpen mogen natuurlijk niet worden overgeslagen. In Lac Golèon vind je rust en ruimte en het is een van de mooiste meren van Frankrijk. Met besneeuwde bergtoppen en ruige wandelpaden kun je in al z’n schoonheid van het meer genieten.

Lac du Goléon ligt bij de berg de Goléon in het Massif des Arves en heeft een hoogte van liefst 3427 meter.

7. Puy du Sancy, Auvergne

Op zoek naar uitgedoofde vulkanen? Dan moet je naar de Puy du Sancy in de Auvergne. De Puy du Sandy, net buiten het stadje Le Mont Dore, is een indrukwekkende vulkaan die je kunt beklimmen. Heb je daar de kracht niet voor, dan kun je ook de lift omhoog nemen. Deze berg was zo’n 220.000 jaar geleden een actieve vulkaan.

Het gebied rond Puy de Sancy staat van oudsher bekend om haar bronnen. De Romeinen bouwden al badhuizen op de noordelijke helling van de berg, bij het dorpje Mont-Dore. Een rijke historie dus.

Gerelateerd

We gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat onze website zo soepel mogelijk draait. Als je doorgaat met het gebruiken van de website, gaan we er vanuit dat ermee instemt. Prima! Lees meer