Zo hou je je vaste lasten zo laag mogelijk tijdens je reis

door Reis om de Wereld
975 views

Je gaat een lange reis maken, maar je wilt je woning graag behouden. Ook wel zo fijn natuurlijk, als je direct weer een woning hebt als je terugkomt. Maar hierdoor heb je wel onnodige vaste lasten terwijl je op reis bent.

Hetzelfde geldt voor kosten voor eventuele verzekeringen en abonnementen die je hebt lopen. Hoe zorg je ervoor dat de vaste lasten thuis zo laag mogelijk blijven als je weg bent?

Woning onderverhuren

De grootste kostenpost is waarschijnlijk de huur of de hypotheek. Kijk daarom of je je woning kunt onderverhuren in de tijd dat jij op reis bent.

Wellicht is er een vriend(in), familielid of kennis die nog op zoek is naar een woning, of kun je via via iemand regelen die jouw woning tijdelijk wilt huren. Je kunt ook een oproep doen op sociale media of een verhuurbedrijf inschakelen. Je bent wel verplicht de hypotheekverstrekker of verhuurder in te lichten van het verhuren van de woning.

Stel een huurcontract op waarin duidelijk vermeld staat tot wel welke datum je de woning verhuurt. Denk goed na over de huurprijs die je vraagt. Het is natuurlijk fijn als de huurprijs alle vaste lasten van jouw woning dekt, zoals het telecomabonnement, de kosten voor gas, water en licht en eventuele woonverzekeringen.

Uitschrijven bij de gemeente?

Als je langer dan acht maanden op reis gaat, moet je je officieel uitschrijven bij de gemeente. Het probleem is dat dit niet kan als je je huur- of koopwoning wilt behouden. De hypotheekverstrekker of verhuurder vereist je namelijk om ingeschreven te staan bij de gemeente.

Daarnaast ben je verplicht onroerendgoedbelasting te betalen voor je woning. Gelukkig is er voor reizigers een oplossing, je kunt bij de Belastingdienst een schriftelijk verzoek doen om belastingplichtig te blijven in Nederland tijdens je reis. Je kunt dan ingeschreven blijven staan bij de gemeente.

Zorgverzekering stopzetten?

Als je ingeschreven blijft staan bij de gemeente, ben je ook zorgverzekeringsplichtig. Je kunt je zorgverzekering dus niet stopzetten. Het kan wel zo zijn dat je zorgverzekering niet geldig is tijdens je reis.

Dit is afhankelijk van de duur van je reis, je reisbestemming en of je gaat werken tijdens je reis. Controleer bij je zorgverzekeraar of je zorgverzekering geldig blijft of niet. Helaas kom je niet onder de zorgpremie uit, ook niet als de zorgverzekering niet geldig is tijdens jouw verblijf in het buitenland.

Als je al weet dat je een groot deel van het jaar in het buitenland bent en je zorgverzekering in deze periode niet geldig is, kun je er wel voor kiezen om alleen een basisverzekering te nemen en je eigen risico te verhogen.

Zo kun je toch een beetje besparen op de zorgkosten. Daarnaast is het in dat geval verstandig om een alternatieve zorgverzekering af te sluiten in het land van verblijf, of een uitgebreide reisverzekering af te sluiten die eventuele zorgkosten dekt. Je wilt je reis natuurlijk niet laten verpesten door onverwachte hoge zorgkosten.

Kenteken schorsen

Als je een auto hebt, moet je verplicht een autoverzekering hebben. Maar het is natuurlijk zonde als je betaalt voor je autoverzekering als je lange tijd geen gebruikmaakt van je auto. Gelukkig is het mogelijk om je kenteken tijdelijk te schorsen. Je kunt dit online doen, via de website van de RDW.

Als je kenteken geschorst is, ben je niet meer verplicht een autoverzekering te hebben. Je kunt je autoverzekering dan tijdelijk laten opschorten, zodat je geen premie meer betaalt maar je schadevrije jaren wel behoudt. Daarnaast hoef je je auto als je kenteken geschorst is niet meer apk te laten keuren én betaal je geen wegenbelasting meer. Dat scheelt flink in de kosten.

Abonnementen opzeggen

Vergeet ook vooral niet abonnementen op bijvoorbeeld de sportschool, kranten en tijdschriften op te zeggen. Daar ga je tijdens je reis zéker geen gebruik van maken. Dit soort abonnementen worden vaak vergeten, omdat het meestal niet om enorme bedragen gaat.

Maar het stopzetten van deze abonnementen kan je toch veel geld besparen, zeker als je voor lange tijd op reis gaat. En dat geld kun je vast goed gebruiken tijdens je reis.

Gerelateerd

We gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat onze website zo soepel mogelijk draait. Als je doorgaat met het gebruiken van de website, gaan we er vanuit dat ermee instemt. Prima! Lees meer