Zo kies je de juiste zonnebril voor op reis

door Reis om de Wereld
Gepubliceerd: Laatst ververst op 127 views

Of je nu naar een fijne camping in eigen land gaat, of een maandenlange reis op een ander continent voor ogen hebt, het is belangrijk om jezelf te beschermen tegen de effecten van de zon. Dit doe je uiteraard door zonnebrand te gebruiken, door tijdens de heetste uren van de dag in de schaduw te blijven, en door zeker een goede zonnebril bij je te hebben.

Hoe kies je nou de juiste zonnebril voor op reis? We helpen je hier met tips over waar je op moet letten bij het uitzoeken van een zonnebril.

Waarom is een zonnebril op reis belangrijk?

Wellicht vind je een zonnebril niet fijn zitten, of draag je lenzen en vind je een zonnebril een beetje te veel. Het is toch echt goed om het regelmatig dragen van een zonnebril te overwegen, zeker op reis.

Op veel vakantiebestemmingen is de UV-straling over het algemeen namelijk hoger dan in Nederland. Met name in de zomermaanden, tussen 12 en 15 uur wanneer de zon op haar hoogtepunt is, is de UV-straling ook hoog en daardoor gevaarlijk. Een teveel aan UV-straling in de ogen over een langere tijd kan tot vervelende oogziektes leiden, die pas op latere leeftijd merkbaar worden.

Altijd voor een zonnebril gaan dus, zeker als je het liefst zonnige bestemmingen opzoekt en graag veel tijd buiten doorbrengt. Denk eraan dat dit trouwens niet alleen voor tropische landen geldt. Ook op wintersport kunnen je ogen aan flink wat zon worden blootgesteld. Vaak krijgen ze dan zelfs een dubbele portie, doordat het felle zonlicht ook nog eens door de witte sneeuw weerkaatst wordt.

Waar let je op bij het uitkiezen van een zonnebril voor op reis?

De ene zonnebril is de andere niet. Het is vaak beter om voordat je op reis gaat thuis al een zonnebril aan te schaffen. Zo weet je beter dat je goede kwaliteit hebt. Gelukkig is er volop keuze voor zonnebrillen voor mee op reis. Houdt de volgende aspecten in de gaten wanneer je je keuze maakt.

UV-bescherming

De mate van UV-bescherming die een zonnebril biedt is de belangrijkste factor om op te letten. Het gaat hier niet om de kleur van de glazen van de zonnebril. De bruine of grijze kleur van veel zonnebrillen zorgt ervoor dat we alles wat donkerder zien. Dit is uiteraard fijn voor de ogen, en maakt dat je minder loopt te knijpen (wat op den duur ook minder oogrimpels betekent!). Maar door de donkere kleur verwijden je pupillen zich, waardoor je juist nog meer blootgesteld wordt aan de schadelijke UV-straling.

Let er daarom op dat de zonnebril ook een ingebouwde UV-filter in de glazen heeft. Dit kun je checken door te letten op de indicatie 100% UV of UV400 in de specificaties van de bril. Voor de juiste tint kijk je vervolgens naar de CE-markering. Een zonnebril met CE 3 is doorgaans erg geschikt tegen fel zonlicht. Ga je op wintersport, neem dan een iets sterkere tint met CE 4.

Formaat van de zonnebril

Uiteraard wil je een bril uitkiezen die goed past. Probeer de zonnebril dan ook zeker uit voordat je deze koopt. Denk je in dat je in warme gebieden vaak sneller zweet, daardoor de bril makkelijker van je neus af kan glijden. Zorg dus dat deze daar goed aansluit, en ook aan de zijkant optimale dekking voor de ogen biedt. Zo zal er zo min mogelijk zonlicht langs de zonnebril kunnen dringen en alsnog in de ogen komen.

Een zonnebril moet zeker comfortabel zitten, zodat je meer de neiging hebt om deze veel te dragen. Ga daarom voor een niet te zwaar model en zorg dat de pootjes niet te veel klemmen tegen de zijkant van het hoofd.

Budget

De prijs van een zonnebril is niet gelijk een indicatie van de kwaliteit. Je kunt al snel veel betalen voor een bepaald merk, wat echter nog niet wil zeggen dat er naast stijl ook veel techniek achter de bril zit. Ga dus vooral voor kwaliteit en laat je bij twijfel informeren door een vakman. Zeker als je voor een zonnebril op sterkte gaat, dan kun je het beste even bij je opticien langsgaan voor de beste opties.

Ga voor stijl

Tot slot wil je natuurlijk ook dat de zonnebril er een beetje leuk uitziet. Je bent dan wel op vakantie, je wilt er toch goed bijlopen. Of een zonnebril goed staat, hangt onder andere af van de vorm van je gezicht. Door te bepalen of je vooral een rechthoekig gezicht, een rond gezicht of juist een diamantvormig gezicht hebt, kun je vervolgens kijken welk model zonnebril jou het beste staat.

Gerelateerd

We gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat onze website zo soepel mogelijk draait. Als je doorgaat met het gebruiken van de website, gaan we er vanuit dat ermee instemt. Prima! Lees meer