Zo plan je je stedentrip naar New York

door Reis om de Wereld
170 views

Een beetje stedentripper moet natuurlijk in New York City zijn geweest. The Big Apple is groot, groter, grootst en een van de meest fascinerende steden ter wereld. Maar de stad is zo veelomvattend, dat het goed is om vooraf te plannen wat je gaat doen. Hoe plan je je reis en hoe bepaal je wat je allemaal wilt zien. We geven je een paar goede tips.

Voor een New York stedentrip moet je de tijd nemen. Waar je in een Europese stad al na een paar dagen alles hebt gezien, raak je in New York niet uitgekeken. Het is ook handig om dan iets langer in de Amerikaanse stad aan de Oostkust te verblijven. Drie dagen is te kort (ook vanwege de lange vliegreis), een verblijf van een week is meer aan te bevelen.

Dan de periode voor de beste reistijd. New York ligt een stuk zuidelijker dan Amsterdam, maar het kan er flink koud zijn. In de wintermaanden wordt de stad soms geteisterd door winterstormen. Wie van mooi weer houdt, kan het beste deze periode vermijden. Voor- en najaar en de zomerperiode zijn perfecte periodes om deze stad te bezoeken.

Stedentrip naar New York

Dan de formaliteiten. Als je naar de Verenigde Staten reist, ben je verplicht een Electronic System for Travel Authorization, oftewel ESTA-aanvraag te doen. Dit document is bedoeld voor tijdelijke zakenreizen of toeristische bezoeken van maximaal negentig dagen. Zonder deze ESTA kom je het land niet in! Er zijn veel aanbieders van ESTA-aanvragen, oriënteer je eerst goed voordat je ergens bestelt.

Natuurlijk heb je ook een paspoort nodig en je moet ook kunnen aantonen dat je de reis kan bekostigen. Dit kun je doen door het meenemen van cash geld of bankpassen en creditcards. Sowieso zijn creditcards het beste betaalmiddel bij grotere aankopen, heel de VS betaalt ermee en je kunt het vaak als borg geven bij het hotel. Wil je een auto huren, dan heb je een internationaal rijbewijs nodig.

[bs-quote quote=”In New York it seems like there\’s no Monday or Saturday or Sunday. The town is always moving. The vibe is great.” style=”style-2″ align=”center” author_name=” Thierry Henry”][/bs-quote]

 

Vliegtickets New York

Vanuit Schiphol vliegen er veel luchtvaartmaatschappijen rechtstreeks, de meesten komen aan op de luchthaven van John F. Kennedy (JFK) of die van Newark. Omdat losse tickets vaak wat duurder zijn, is het slimmer om een pakketreis (dus een vlucht+hotel) te boeken. Op die manier profiteer jij van de laagste ticketprijzen.

Regel zeker een goede reisverzekering met een hoge dekkingslimiet, want de kosten voor medische hulp kunnen torenhoog zijn. Waar je ook rekening mee moet houden is het elektriciteitsnet. De stroom in de Verenigde Staten is 110 volt en niet 220 volt, dat bij ons het geval is.

Op de luchthaven zelf wordt je eerst ondervraagt door de douane. Beantwoord netjes alle vragen en doe geen domme dingen. Ze zijn erg streng en bij het minste twijfel zullen ze je langer vasthouden.

Route plannen

Dan het plannen van de route langs de bezienswaardigheden in de stad zelf. Het is goed om vooraf te bepalen welke bezienswaardigheden in New York je wilt zien en welke route je hiervoor kunt volgen. De stad is immens groot, vaak heb je aan een week Manhattan al genoeg. Maar er zijn natuurlijk ook andere wijken die het bezoeken waard zijn. Je kunt bijvoorbeeld een dag naar The Bronx gaan, een van de vijf stadsdelen van New York. Het heeft ook veel prachtige bouwwerken en is met ruim een miljoen inwoners een stad op zich.

Manhattan is het meest dichtbevolkte stukje New York met gigantische wolkenkrabbers en kaarsrechte straten. Hoewel je met de metro in korte tijd grote afstanden kunt afleggen, is het leuker om de stad te voet te verkennen. De ene dag doe je het zuidelijk deel van Manhattan (Lower Manthattan), de volgende dag in het middelste deel rondom Central Park en later Upper Manhattan.

Wil je wel met de metro, dan kan dat nog wel eens een puzzel zijn. Het metronet is namelijk een grote wirwar van metrolijnen. Naast lijn 1 tot en met 7 heeft de stad ook lijn A tot en met Z. Dat kan nog wel eens verwarrend zijn, maar een metrokaartje brengt uitkomst.

[bs-quote quote=”Manhattan is like Beverly Hills. And the soul of New York has moved to Brooklyn, where everything new and exciting seems to be.” style=”style-2″ align=”center” author_name=”Alec Baldwin”][/bs-quote]

9/11 Memorial Museum

In Lower Manhattan het World Trade Center een van de toeristische trekpleisters. Hier waren alle ogen van de wereld op gericht waren na de verschrikkelijke aanslagen van 9/11 in 2001. Je kunt een bezoek brengen aan het beroemde ondergrondse 9/11 Memorial Museum. Bestel wel even de tickets vooraf, want het kan druk zijn. Het is een indrukwekkend museum waar de herinneringen van de aanslagen voorbij komen. Waaronder ook de laatste telefoontjes van de passagiers van de vliegtuigen.

stedentrip naar new york central park

Central Park is het grootste stadspark van New York City en is één van de bekendste stadsparken ter wereld. Het is het groene hart van de stad die verder vooral uit steen bestaat. Hier zie je nog kinderen spelen, ontelbare hardlopers hun rondje maken of fietsers een tochtje maken. Het is een oase van rust.

In Midtown Manhattan liggen ook veel bezienswaardigheden, zoals Times Square, The Museum of Moder Art, Empire State Building en het Theater district met de vele theaters die New York kent. Hier vind je ook het stulpje van president Donald Trump op het duurste stukje grond van New York, de ‘Trump Tower’. Een plek die je zeker moet bezoeken is het Central Park, een oase aan rust waar je even kunt ontsnappen aan de drukte. Het is wel groot, dus je kunt je wellicht het beste verplaatsen met de fiets.

Upper Manhattan is wat minder bekend en bezocht, maar toch zeker een bezoek waard. Een leuke woonbuurt om doorheen te slenteren is is de Upper West Side, dat aan de westkant van Central Park ligt.

Speelgoedwinkel

Zo, al overtuigd dat je New York eens in je leven moet hebben bezocht? Het is samen met Las Vegas een van de meest bezochte Amerikaanse steden. Een stedentrip naar New York is meer dan de moeite waard, hoewel de stad vooral uit stenen gebouwen en wegen bestaat met uitzicht op wolkenkrabbers. Maar in die gebouwen is van alles te doen. Van de grootste speelgoedwinkel ter wereld tot een vijf etages tellende Nike winkel, je kunt er te kust en te keur. Of, zoals een newyorker zelf zegt: “New York is a lovely city. It is an easy city to go back to and an easy city to leave. Every time I go there I immediately make travel plans.

Gerelateerd

We gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat onze website zo soepel mogelijk draait. Als je doorgaat met het gebruiken van de website, gaan we er vanuit dat ermee instemt. Prima! Lees meer