Zweetvoeten tijdens het reizen? Dit kun je er tegen doen

door Reis om de Wereld
981 views

Wanneer je veel reist, heb je waarschijnlijk inmiddels wel wat ergernissen ontwikkeld. Misschien vind je het vervelend wanneer andere reizigers gehorig zijn of wellicht stoor je je aan ongevraagde kletspraatjes waar je geen zin in hebt. Een van de andere meest voorkomende ergernissen in het vliegtuig of de trein is het ruiken van overheersende lichaamsgeuren. Dit zijn niet alleen geuren van zweet of adem, maar ook de penetrante lucht van zweetvoeten. Herkenbaar? Of heb je zelf wel eens last van zweetvoeten tijdens het reizen? In dit artikel lees je meer over wat te doen tegen zweetvoeten wanneer je onderweg bent. 

Wanneer krijg je last van zweetvoeten? 

Of je nu in het vliegtuig naar Indonesië zit of wanneer je met de trein een reis maakt door Duitsland; het kan altijd voorkomen dat je last krijgt van zweetvoeten. Stinkende voeten ontstaan wanneer je voeten in aanraking komen met een verkeerde vocht- en warmtebalans. Dit is van invloed op de bacteriële huishouding van je voeten waardoor je voeten sneller kunnen gaan zweten. Voor deze disbalans zijn diverse oorzaken te vinden. Zo kan het dragen van sokken die al eens gedragen zijn zorgen voor zweetvoeten en hebben natte voeten of natte sokken een negatieve invloed op de geur van je voeten. 

Zorg voor schone voeten 

Een van de grootste oorzaken van stinkvoeten zijn vieze voeten. Sommige mensen zijn gevoeliger voor zweetvoeten dan anderen. Voor iedereen is het van groot belang om dagelijks de voeten te wassen. Voor mensen die extra last hebben van stinkvoeten wordt het aangeraden om dit te doen met antibacteriële zeep. Dat is speciale zeep die bacteriën doodt. Was je voeten het liefst voordat je op pad gaat en wanneer je thuiskomt. In het geval van reizen betekent dat dus dat je voor je gaat reizen even je voeten een wasbeurt moet geven om nare geurtjes te voorkomen. 

Draag verschillende soorten schoenen 

Wat ook belangrijk is, is om te kijken naar de soorten schoenen die je draagt. Het is prettig om op vakantie of op reis minstens twee paar schoenen mee te nemen. Hoe fijn het ook is om je lievelingsschoenen iedere dag te dragen; het wordt aangeraden om schoenen nooit twee dagen achter elkaar aan te hebben. Waarom dat zo is? Simpel: om bacteriën geen kans te geven, hebben schoenen ongeveer 24 uur nodig om te drogen. Let ook meteen even op op wat voor soort schoenen je draagt. Plastic schoenen zijn absoluut niet ademend en de kans is dan ook groot dat je hier sneller zweetvoeten in krijgt. Ga liever voor canvas of leren schoenen met een ademend karakter. 

Elke dag schone kwalitatieve sokken 

Waar je daarnaast op moet letten, is de keuze voor sokken. Vandaag de dag vind je sokken die gemaakt zijn van allerlei materialen. Viscose en nylon voelen misschien zacht aan, maar zijn broeinesten voor bacteriën. Op een vakantie loop je waarschijnlijk veel meer dan normaal; je wilt immers wel alle highlights van een stad of streek bekijken. Neem daarom voldoende goede en stevige wandelsokken mee, zodat je iedere dag een schoon paar aan kunt trekken. Sokken die je al eens hebt gedragen en nog een keer gaat dragen, kunnen namelijk ook zorgen voor zweetvoeten. Let hierbij goed op de samenstelling van het materiaal waarvan een sok gemaakt is. Kies het liefste voor een katoenmix met wol of 100% katoen. 

Speciale middelen tegen zweetvoeten 

Om het probleem iets grondiger aan te pakken, kun je aan de slag gaan met diverse middeltjes tegen zweetvoeten. Tegenwoordig vind je allerlei producten op de markt waarmee je direct aan de slag kunt gaan om stinkende voeten te verhelpen. Een van de producten die je in ieder geval in je tas mee kunt nemen, is talkpoeder. Talkpoeder staat erom bekend dat het vochtonttrekkend is, een hele fijne eigenschap in het geval van vochtige voeten en/of schoenen. Ook kun je voor speciale voetdeo gaan, evenals sprays en crèmes. De omvang van dit soort producten zijn vaak klein genoeg om in je backpack of koffer te steken. 

Verwijder eelt van je voeten om stinkvoeten tegen te gaan 

Tot slot is het belangrijk om eens naar de staat van je voeten te kijken. Wanneer je veel onderweg bent en veel wandelt is de kans groot dat er aardig wat eelt op je voeten is ontstaan. Naast het feit dat eelt op een moment pijn kan gaan doen, is het om een andere reden belangrijk om het te verwijderen. Eelt heeft de eigenschap om snel vocht op te nemen en zoals je inmiddels weet is dat funest voor de huishouding van je voet. Zorg daarom voor de juiste verzorging van je voeten en ga aan de slag met een eeltverwijderaar voordat je op reis gaat. Dat scheelt je zeker zweetvoeten op vakantie. 

Gerelateerd

We gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat onze website zo soepel mogelijk draait. Als je doorgaat met het gebruiken van de website, gaan we er vanuit dat ermee instemt. Prima! Lees meer